top of page

ENS

Od 3. dneva starosti mladičkov vzreditelj izvaja vsakodnevno Early Neurological Stimulation (ENS ; zgodnja nevrološka stimulacija) program 2 tedna. Program je razvila ameriška vojska, ki je trdila, da ima ta program velik vpliv na nadlajnje življenje psov, a so ga evropski raziskovalci zavrgli v razikavi, ki smo jo predstavili v reviji Prinašalec, števika 1, ki je dostopna na napi spletni strani (beri). Ta program lahko pomaga le psom, aterim vzreditelji ne nudijo dovolj dobre zgodnje socializacije in stika s človekom. Če je socializacija dovolj dobra, ta proram niba prav nobenega s strani ameriške vojske opisanega učinka, kar je tudi logično.

Pa vendar je to za vzreditelja lahko sistematično preverjanje celotnega legla v odzivnosti na zunanje dražljaje, hitrost navajanja na te dražljaje, da lahko že tako dobi povratno informacijo, v katerega mladiča bo moral vagati več časa v socializacijo in kateri ne bo primeren npr. za psa terapevta. Npr. (ne)naklonjenost dotikom se vidi zelo hitro in včasih z delom tega ni možno dovolj dobro "popraviti", zato je to prvi test za vzreditelja, katerega psa ne more uporabiti dalje v vzreji in katerega psa naj ne nameni delu, za katerega ni rojen.

Po 2 tednih vaje se naredi 1 teden premora, predno se celotno leglo testira z istimi vajami a drugo osebo, ki tudi živi v gospodinjstvu, a ni izvajala "treningov" z mladički. Tako trening, kot sploh test z drugo osebo, je dobro, da si vzreditelj piše v formular (dostopen v zaprtem delu LKDP strani, namenjenem le članom) ter če se le da, da si test posname za naknadno ponovno oceno s pomočjo katere nadaljno vlaga dodatni čas v mladičke, ki so bolj zadržani do človeka.

bottom of page